Stack Exchange Network

Stack Exchange network consists of 175 Q&A communities including Stack Overflow, the largest, most trusted online community for developers to learn, share their knowledge, and build their careers.

Visit Stack Exchange

Questions tagged [intel]

Tag for questions concerning Intel technologies. For Intel graphics use /intel-graphics. For general CPU related topics use /cpu.

1
vote
0answers
47 views

Intel HDI Sound (ThinkPad X60) not working without display manager

My sound works out of the box under Fedora 20 as long as I use lightdm. But I don't want to use any display manager -- if I use X, I start dwm manually. Unfortunately, the Intel HDI driver (Model ...
2
votes
1answer
5k views

“Distribution not supported” during installation of Intel drivers

Trying to install Intel drivers on my Elementary OS system based on Ubuntu 14.04, using the 1.0.7 64 bit installer, it comes up with an error saying this Distribution is not supported, after a quick ...
0
votes
1answer
693 views

check intel Graphic installation

hi i want to know whether my graphic card is installed or not ? when i execute glxinfo | grep OpenGL it returns OpenGL vendor string : Tungsten Graphics, Inc OpenGL renderer string : Mesa DRI Intel(...
1
vote
0answers
761 views

How to disabled nvidia graphics card and start using intel hd 4600

I use UBuntu 14.04 LTS. I have cpu i4790k with hdgraphics 4600. How to disable my nvidia graphics card and start using intel hd 4600 ? Should I change something in bios or it is possible from the ...
0
votes
1answer
926 views

Intel 7260 Wireless Network Adapter with Debian kernel version 3.2.0-4-amd64

I'm using Debian 3.2.65 with kernel version 3.2.0-4-amd64 and I'm having issues getting the Intel 7260 card working (http://www.intel.co.uk/content/www/uk/en/wireless-products/dual-band-wireless-ac-...
2
votes
1answer
1k views

Can't change resolution to 1680x1050

I am installing Elementary OS (I had the same issue with plain Ubuntu and Fedora, Mint and some other distros) on a Sony VAIO VGC-JS1E/S and everything works perfectly OK except I cannot change the ...
3
votes
0answers
5k views

Bluetooth firmware not loading for Intel 7260 [solved]

I recently installed a Intel 7260 wireless module in the pcie slot of my ASUS N550jv CN270H laptop. The idea was to get bluetooth and wifi working flawlessly, as the originally installed atheros card ...
0
votes
1answer
2k views

Xine on Intel: how to enable VDPAU or VAAPI?

On my dell laptop vga is Intel Corporation Haswell-ULT Integrated Graphics I have downloaded and installed on slackware 14.1 libvdpau-gl,vdpau-intel-driver,and of course libva. Mplayer works fine,...
1
vote
0answers
591 views

Intel Edison Ubilinux as distro I am getting FAILED Starting advanced IEEE 802.11 management: hostapdrmdir[ctrl_interface]: No such file or directory

I am attempting to setup my Intel Edison WiFi as an Access Point. The Edison is running Ubilinux as the distro. I followed this forum post to setup the Edison as an Access Point: https://communities....
0
votes
0answers
861 views

Intel HD 4400 external display with linux

I'm having a Thinpad T440s with Intel HD 4400 graphics chip. The internal display works great. While an external monitor connected via Mini Displayport stays black. XRandR recognizes multiple outputs ...
8
votes
2answers
3k views

Multiseat with one card and two Xorg instance [duplicate]

Is it possible to set up a multiseat environment with one graphic card and two Xorg instances? That is, one machine with a monitor/keyboard/mouse for the first Xorg instance and a second monitor/...
2
votes
2answers
4k views

FreeBSD 10.1 sound not working

I am new to BSD and I am experimenting with getting an old(ish) Packard Bell desktop machine out of mothballs. The basic installation of FreeBSD 10.1-RELEASE for amd64 seems to have gone fine, but I ...
0
votes
1answer
479 views

Sudo command not working on Intel Galileo Gen 1

I have an Intel Galileo Gen 1 Arduino board and I am using it over SSH with Ethernet. When I try to use the sudo commands the bash terminal reports this, a missing command! I am using the bigger Linux ...
1
vote
1answer
371 views

Using NVIDIA instead of Intel causes a different theme

My current setup is a laptop with an NVIDIA Optimus graphics card running Ubuntu 14.10 with Cinnamon as my desktop environment. I usually use the Intel card because of the reason I'm asking this ...
1
vote
2answers
3k views

Intel HDMI monitor not recognized

The problem I've got two graphics cards in my computer: Nvidia GTX 580 Intel Graphics (onboard) The Nvidia part is working fine: plugged in a DVI cable to my monitor and everything works perfectly....
1
vote
1answer
179 views

Slow detection of wireless card

Recently I noticed my wireless card isn't "available" until 60s after boot. When X is ready I run %> ifconfig wlan0 wlan0: error fetching interface information: Device not found Then about 20s ...
1
vote
1answer
393 views

Trying to Fix Intermittent Video Freezes

Problem Description: At seemingly random points, the video and audio from what I was watching will hang, and the program will usually stop responding to my input. I typically end up closing the ...
6
votes
4answers
7k views

MCE error: MCA: Internal parity error

I have an unstable machine running Ubuntu 14.04 LTS which passes 9 hours of memtest86. I get these: Hardware event. This is not a software error. MCE 0 CPU 1 BANK 0 TIME 1414735539 Fri Oct 31 17:05:...
0
votes
1answer
81 views

What driver should I use for my wireless card?

I am wondering if my internal wireless adapter of T400 has the right driver iwlwifi: *-network description: Wireless interface product: PRO/Wireless 5100 AGN [Shiloh] Network ...
2
votes
0answers
3k views

Wireless networks not showing up on Debian Wheezy

This is is continuation of another post that is resolved now. Now I am actually struggling to get the list of wireless networks available. The Intel 7260 appears to be installed and detected properly,...
2
votes
1answer
16k views

How do I enable kernel to load Intel® Wireless 7260 card on NUC DC3217IYE with Debian 7?

Environment Next Unit of Computing NUC DC3217IYE with Debian 3.2.60-1+deb7u3 x86_64 GNU/Linux 867Mbps 802.11ac Intel 7260 card, Dual band 5GHz + 2.4GHz Wireless 2x2 AC + Bluetooth4.0 Installing ...
0
votes
1answer
3k views

Installing Debian 7.4 on NUC DC3217IYE but it won't boot

Environment Intel Next Computing Unit aka NUC DC3217IYE 120GB SSD drive 4 GB unetbootin tool debian-7.6.0-amd64-netinst.iso My objective is to install Debian on the NUC What have done so far ...
1
vote
0answers
737 views

sensors-detect not detecting my fan

sensors-detect detects my system perfectly: # sensors-detect revision 6209 (2014-01-14 22:51:58 +0100) # System: Acer Aspire E1-572 [V2.14] (laptop) # Board: Acer EA50_HW It detects an Intel digital ...
0
votes
1answer
3k views

Gallium renderer used instead of Intel Mesa

I have got GPU (Intel Haswell HD4600) performance troubles on my Debian. I installed driconf, because I read it can help. When I ran it from my user account I saw my default renderer is Gallium (...
0
votes
1answer
3k views

How to reduce temperature on a Dell XPS (L502X)?

Problem My Laptop is running quite hot (sensors reports ~50-60°C) during normal usage. In my opinion this is too high to work comfortably over long periods. Especially the region where I rest my ...
5
votes
0answers
8k views

Switchable graphics drivers installation on Linux Mint [closed]

Firstly, sorry if there is something unclear in my question but English is not my native language and I will correct the question if needed. Here is my problem: I have a notebook with ATI RADEON (...
2
votes
0answers
140 views

MD soft-raid to replace fake raid: How to get rid of old metadata?

I had a system running with fake RAID (Intel controller, imsm), which had some problems. Now I'm switching to the regular MD soft-RAID - I created a RAID 1 on /dev/sda1 and /dev/sdb1. Seems to work ...
2
votes
0answers
113 views

Intel Xeon stuck at 800mhz CPU Freq on RHEL 6.5 [duplicate]

Currently running into a headache trying to figure out why my CPU speed is stuck as such a low frequency. After doing some research, I found that cpuspeedutil does actually control the state of the ...
0
votes
1answer
1k views

undefined reference to `__intel_sse4_atol' problem

I'm trying to build OpenFOAM for Xeon Phi, but I got an error as defined here icpc -std=c++0x -Dlinux64 -DWM_DP -wd327,525,654,819,1125,1476,1505,1572 -xHost -O2 -no-prec-div -DNoRepository -I.. -I/...
5
votes
2answers
7k views

How to install Intel Graphics drivers for Mint 13

I have choppy video and my windows are choppy when I move them around. Also when my PC turns off monitor it does not turn off normally but like the cable was unplugged. I guess I need to install a ...
9
votes
2answers
2k views

Dual monitors with 2 videos driver with xrandr 1.4

I'm trying to dual-screen with 2 differents video card drivers (i915 & nvidia) but as you can see xrandr is only listing nvidia provider. I am using Arch Linux. I unsuccessfully tried finding ...
0
votes
0answers
231 views

core i7 processor - x86-64 , cross compile kernel

I would like to know whether all core i7 processor is of type x86_64.(as per wiki it says so) I have a core i7 machine (from /proc/cpuinfo) where only 32bit kernel in installed on the same. Also, it ...
1
vote
1answer
2k views

How to install, missing Intel Graphic Drivers

I have intel graphics card on my system (Scientific Linux 6.0), but the graphics is so poor as no drivers are installed. So I have installed : xorg-x11-drv-intel-2.21.2-1.el6.elrepo.x86_64 xorg-...
5
votes
1answer
1k views

What is the benefit of installing Intel drivers from 01.org?

Up to this point I assumed the graphics stack for Intel was open source and included in the standard repositories. However, I just became aware that Intel hosts their own special repositories of ...
2
votes
0answers
2k views

FreeBSD and i915KMS result in black screen

I only had 800*600 resolution when I installed xorg and openbox. I did some digging and I found out for Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor DRAM Controller I have to active it. so ...
3
votes
1answer
896 views

Two “Audio codecs” have 100% power usage in PowerTOP - what does this mean?

Should I be worried? My battery power doesn't last long (~1hr), could this be the reason? How can I fix this (if it has to be fixed at all)?
1
vote
0answers
833 views

Suspend-to-ram fails on Gentoo with i915

I am struggling with suspend-to-ram on my Acer Aspire V3 772G with Gentoo. My configuration: Gentoo 3.12.5 kernel (.config) /etc/portage/make.conf Portage world file 1) It works in Windows 7 and ...
1
vote
1answer
4k views

NetworkManager (applet) - After click on network no window or error

I have a problem with NetworkManger, or to be specific with the nm-applet. When I choose the WiFi network I want to connect to nothing happens. The terminal window I opened nm-applet shows some ...
2
votes
0answers
2k views

Intel Advanced-N 6235 wireless monitor mode problem

As far as I know, iwlwifi drivers (and this particular wireless card) support monitor mode. The only requirement is to install the latest driver from http://wireless.kernel.org/en/users/Drivers/...
1
vote
2answers
2k views

Video freezes on Xubuntu 13.10 with Intel Graphics

I have a PC with Intel 4600 graphics and a fresh install of Xubuntu 13.10 64 bit. Any video playback causes the system to freeze up. The audio plays, but the video plays at about 1 frame per second,...
2
votes
1answer
409 views

Multiple display works in Linux Mint Live CD but not my Gentoo installation

I tried to connect a VGA display to my Gentoo laptop and use multi-display. However, the two screens behave like one big screen instead of two separate ones. That is, if I maximize a window, it ...
2
votes
2answers
13k views

Can't get Intel I210 ethernet working on Debian wheezy

I have a server with an Asus P9D-I mainboard. It has two onboard Intel NICs: # lspci -nn | grep Eth 01:00.0 Ethernet controller [0200]: Intel Corporation I210 Gigabit Network Connection [8086:1533] (...
1
vote
2answers
690 views

Any Linux Distros that may work well with intel 965gm gpu? [closed]

My mom's laptop had ubuntu 12.04 32bit and now 13.10. But they both are extremely slow. makes windows xp look super fast. (which was on it before) on askubuntu they said the gpu is the issue. ...
5
votes
1answer
2k views

Hardware Timestamping using PTP

I'm new to Linux programming. I have an Intel NIC with e1000e driver. I'm working on accurate time stamping of packets being captured from a network. My question is if I want to use RT Linux how can ...
9
votes
1answer
292 views

Modern Linux desktop handbook?

Within the last month, I have encountered a number of problems involving xf86-video-modesetting (independent of the rest), upower, dbus and systemd (I still can't get OOM to log via systemd). Is there ...
3
votes
1answer
1k views

Scaling issues of i7 3520M with intel_pstate module on Kernel 3.10.0

Few days ago I updated my openSUSE 12.3 system from Kernel 3.9.8-1.gf3348a8-desktop to 3.10.0-1.g3dcd746-desktop and since then, turbo mode of my i7 3520M is enabled by default and it does not ...
5
votes
2answers
7k views

Slow Wi-Fi on Intel N 6235

I have extremely slow Wi-Fi connection on my Linux Mint. The network controller is Intel Corporation Centrino Advanced-N 6235 (rev 24). I found on the Ubuntu wiki a fix: sudo rmmod iwlwifi && ...
3
votes
1answer
2k views

How can I stop “Timed out waiting for forcewake old ack to clear”?

Running Arch Linux with Intel i915 and onboard Intel graphics. If I do a dmesg, I get line after line of "[drm:__gen6_gt_force_wake_mt_get] ERROR Timed out waiting for forcewake old ack to clear". ...
2
votes
2answers
8k views

Video acceleration disabled in Mint Linux 15 (Olivia) on an Intel Atom processor

Recently I installed Mint Linux 15 (Olivia) 32 bit on my friends netbook. I am copy pasting the output of sudo lspci -vk 00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Atom Processor D2xxx/N2xxx DRAM ...
3
votes
1answer
928 views

i915 cannot work with nomodeset?

I'm trying to get X to work on a ThinkPad W530. I set the BIOS to only use the integrated graphics, I attempt to boot. The display goes blank when KMS is executed and does not recover. I append ...