0

I have a static html site at localhost. When I open Chromium and manually enter localhost into the address bar, the site appears and behaves correctly.

However, when I type the following from the terminal...

chromium-browser localhost

...Chromium opens, localhost appears in the address bar, but the page never loads and I end up with "Do you want to wait."

I'm running Raspberry Pi

lsb_release -a

No LSB modules are available.
Distributor ID: Debian
Description:    Debian GNU/Linux 11 (bullseye)
Release:        11
Codename:       bullseye

cat /proc/version

Linux version 5.15.32-v8+ (dom@buildbot) (aarch64-linux-gnu-gcc-8 (Ubuntu/Linaro 8.4.0-3ubuntu1) 8.4.0, GNU ld (GNU Binutils for Ubuntu) 2.34) #1538 SMP PREEMPT Thu Mar 31 19:40:39 BST 2022

How do I launch the page from command line?

ETA: I tried the following URLs after chromium-browser

Each had the same result.

In the terminal window the following error messages appear (I'm exercising my google-fu to see if these messages guide me to a solution):

libEGL warning: DRI2: failed to authenticate
[6181:6181:0420/125426.351921:ERROR:gpu_init.cc(454)] Passthrough is not supported, GL is egl, ANGLE is
[6181:6181:0420/125426.457777:ERROR:viz_main_impl.cc(188)] Exiting GPU process due to errors during initialization
libEGL warning: DRI2: failed to authenticate
[6312:6312:0420/125429.016432:ERROR:gpu_init.cc(454)] Passthrough is not supported, GL is egl, ANGLE is
[6312:6312:0420/125429.154421:ERROR:viz_main_impl.cc(188)] Exiting GPU process due to errors during initialization
[6358:6358:0420/125429.257975:ERROR:egl_util.cc(74)] Failed to load GLES library: /usr/lib/chromium-browser/libGLESv2.so: /usr/lib/chromium-browser/libGLESv2.so: cannot open shared object file: No such file or directory
[6358:6358:0420/125429.298887:ERROR:viz_main_impl.cc(188)] Exiting GPU process due to errors during initialization
[6367:6367:0420/125429.388139:ERROR:gpu_init.cc(454)] Passthrough is not supported, GL is disabled, ANGLE is
[6129:6186:0420/125436.969258:ERROR:chrome_browser_main_extra_parts_metrics.cc(227)] START: ReportBluetoothAvailability(). If you don't see the END: message, this is crbug.com/1216328.
[6129:6186:0420/125436.969526:ERROR:chrome_browser_main_extra_parts_metrics.cc(230)] END: ReportBluetoothAvailability()

1 Answer 1

1

I found this post: https://forums.raspberrypi.com/viewtopic.php?t=330711#p1990605

I blindly tried its suggestion, which was to execute the following:

echo 'export CHROMIUM_FLAGS="$CHROMIUM_FLAGS --use-gl=egl"' | sudo tee /etc/chromium.d/egl

(that is, it creates a file /etc/chromium.d/egl which contains the command to set that envar).

It worked. Someday I may even try to understand why.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.