1

Introduction

Recently I accomplished a brand new installation of PopOS 20.10 standard image (not NVIDIA one). I have Intel UHD Graphics 620 (rev. 7) / i7-8650U installed.

Problem statement

I noticed a very laggy UI, just the same way when you don't have Intel graphics drivers installed on your Windows machine.
I.e. when you view animations while surfing the web in your browser.

Solution

Just move to Wayland from X11 and that should resolve the issue for 100% (that did for me).

Guideline

# Edit GDM3 configuration
# set (or add this entry if missing) WaylandEnable=true
sudo nano /etc/gdm3/custom.conf
# Restart the GDM3 daemon
sudo systemctl restart gdm3

Now you should see PopOS on Wayland on the login screen under gear button. Choose that option. image

Check which display protocol is being used

echo $XDG_SESSION_TYPE

References

LinuxConfig

3
  • Welcome, You can post the solution as an answer separately from the question.
    – GAD3R
    Dec 26 '20 at 13:43
  • thanks for the tip!, I have Intel® UHD Graphics P630 and this has improved the perfomance (if only slightly) Apr 7 at 16:05
  • Previously I had WaylandEnable=false. Setting WaylandEnable=true broke everything: No login menu anymore, just a blank gray screen, and the (System76 laptop) touchpad no longer worked. Switching it back to false meant that I could log in again, but Gnome is back to being super slow.
    – sh37211
    May 24 at 18:48
0

Restart the X environment:

alt+F2 and then r and press Enter

also check this Reddit System freezes and performance loss after System Sleep

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.