1

After setting up the wifi network profile in /etc/netctl/ and run netctl start [my_network_profile] I get this message:

Job for netctl@wlp2s0\x2d[my_network].service failed because the control process exited with error code.

Also I have gnome desktop environment installed and wifi does not show up in settings or the system tray, like it doesn't even exist.

The output for lspci

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Haswell-ULT DRAM Controller (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Haswell-ULT Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Haswell-ULT HD Audio Controller (rev 09)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series USB xHCI HC (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series HECI #0 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series HD Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series PCI Express Root Port 3 (rev e4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series PCI Express Root Port 4 (rev e4)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series PCI Express Root Port 5 (rev e4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series USB EHCI #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 8 Series LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL810xE PCI Express Fast Ethernet controller (rev 07)
02:00.0 Network controller: Intel Corporation Wireless 7260 (rev 73)
03:00.0 Display controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Sun XT [Radeon HD 8670A/8670M/8690M / R5 M330 / M430 / Radeon 520 Mobile]

and here's the output for dmesg | grep iwl

[    3.316448] iwlwifi 0000:02:00.0: loaded firmware version 17.3216344376.0 7260-17.ucode op_mode iwlmvm
[    3.316486] iwlwifi 0000:02:00.0: Direct firmware load for iwl-debug-yoyo.bin failed with error -2
[    3.609531] iwlwifi 0000:02:00.0: Detected Intel(R) Wireless N 7260, REV=0x144
[    3.627583] iwlwifi 0000:02:00.0: base HW address: fc:f8:ae:3e:9a:f4
[    3.853230] ieee80211 phy0: Selected rate control algorithm 'iwl-mvm-rs'
[    3.855957] iwlwifi 0000:02:00.0 wlp2s0: renamed from wlan0

..and here's the output for sudo modprobe iwlwifi

modprobe: FATAL: Module iwlwifi not found in directory /lib/modules/5.7.6-arch1-1

Also, when I use wifi-menu (which in my understanding uses netctl), it does run and discovers the wifi networks but it never connects.

3
  • 1) Identify your Wifi hardware (USB? PCI?) Edit your question with the information (lsusb, lspci for vendor id). 2) Look at dmesg after boot for suspicious errors. 3) Most common problem: You have hardware which needs a special driver or firmware, possibly from a recent kernel, possibly by additionally installing it.
    – dirkt
    Jul 4, 2020 at 5:06
  • I edited my question providing more info.
    – Trachyte
    Jul 4, 2020 at 5:51
  • Googling for "intel wireless n 7260 driver linux arch" lead to this, so it looks like you need a current kernel.
    – dirkt
    Jul 4, 2020 at 6:56

1 Answer 1

0

I managed to get it to connect by following the Network configuration hyperlink in the arch wiki install guide (that I have skipped during installation) which finally led me to this link https://wireless.wiki.kernel.org/en/users/drivers/iwlwifi where I could download the iwlwifi firmware for my Intel Wireless 7260 and then installed it simply by copying iwlwifi-7260-16.ucode file into the directory /lib/firmware/ as instructed in the README file.

Now it works fine and it also connects automatically on reboot.

You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged .