0

I have a Dell Precision M5530 and I am running xmonad as the DE, I've set up my system to map CapsLock to CTRL via the following:

setxkbmap -option "ctrl:nocaps,altwin:swap_lalt_lwin"

## Set up Alt_R as mod3, need to clear existing mod1 first
xmodmap -e "clear mod1"
xmodmap -e "add mod1 = Alt_L"
xmodmap -e "add mod1 = Meta_L"
xmodmap -e "add mod3 = Alt_R"

Via xmonad, I've mapped CTRL + SHIFT + (some number) to move the current window to a different workspace. Using either the left or right physical control keys, I can move windows successfully to different workspaces. Using caps as the control key, I can move windows to workspaces 1 and 3-9. CapsLock + Shift + 2 doesn't do anything that I can figure out.

In xev, pressing CTRL_L displays:

KeyPress event, serial 28, synthetic NO, window 0x600001,
    root 0x19e, subw 0x0, time 39302116, (2801,1352), root:(2802,1386),
    state 0x0, keycode 37 (keysym 0xffe3, Control_L), same_screen YES,
    XLookupString gives 0 bytes: 
    XmbLookupString gives 0 bytes: 
    XFilterEvent returns: False

While pressing CapsLock displays:

KeyPress event, serial 28, synthetic NO, window 0x600001,
    root 0x19e, subw 0x0, time 39298563, (2801,1352), root:(2802,1386),
    state 0x0, keycode 66 (keysym 0xffe3, Control_L), same_screen YES,
    XKeysymToKeycode returns keycode: 37
    XLookupString gives 0 bytes: 
    XmbLookupString gives 0 bytes: 
    XFilterEvent returns: False

Using showkey outside of X windows I can see that:

  • When pressing the keys individually, I see keycodes in the terminal.
  • If I press any two keys of Caps, Shift, 2 I see the appropriate keycodes in the terminal.
  • If I press Caps + Shift + 2 in any order, the last key pressed is not recorded.
  • If I press Caps + Shift + a number that isn't 2, in any order, all three keys are recorded.
  • If I press Win + Shift + Caps + any number, all three keys are recorded.

Dell support claims that this is not a dead key combo on this particular computer. The maddening part is that my desktop computer is using the same configuration and everything works.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Browse other questions tagged or ask your own question.