2

I have just installed Lubuntu on VM VirtrualBox.

When I run an app from terminal, eg. firefox, it works but terminal pops up some warnings.

maciex@maciex-pc:~$ firefox

(firefox:1152): Gtk-WARNING **: 16:15:43.300: Theme parsing error: <data>:1:34: Expected ')' in color definition

(firefox:1152): Gtk-WARNING **: 16:15:43.300: Theme parsing error: <data>:1:77: Expected ')' in color definition

(firefox:1152): GLib-GIO-CRITICAL **: 16:15:43.425: g_dbus_proxy_new: assertion 'G_IS_DBUS_CONNECTION (connection)' failed

(firefox:1152): GLib-GIO-CRITICAL **: 16:15:43.425: g_dbus_proxy_new: assertion 'G_IS_DBUS_CONNECTION (connection)' failed

(firefox:1152): GLib-GIO-CRITICAL **: 16:15:43.425: g_dbus_proxy_new: assertion 'G_IS_DBUS_CONNECTION (connection)' failed

(firefox:1152): GLib-GIO-CRITICAL **: 16:15:43.426: g_dbus_proxy_new: assertion 'G_IS_DBUS_CONNECTION (connection)' failed

(firefox:1152): GLib-GIO-CRITICAL **: 16:15:43.426: g_dbus_proxy_new: assertion 'G_IS_DBUS_CONNECTION (connection)' failed

It's not about firefox, the same issue with other apps. But if I start the same app not from terminal and then open terminal and run the same app from terminal - I do not have any warnings.

maciex@maciex-pc:~$ ps -u maciex
  PID TTY          TIME CMD
  829 ?        00:00:00 systemd
  840 ?        00:00:00 (sd-pam)
  865 ?        00:00:00 gnome-keyring-d
  868 ?        00:00:00 lxqt-session
  886 ?        00:00:00 dbus-daemon
  920 ?        00:00:00 ssh-agent
  950 ?        00:00:00 openbox
  953 ?        00:00:00 at-spi-bus-laun
  960 ?        00:00:00 agent
  964 ?        00:00:00 gvfsd
  969 ?        00:00:00 pcmanfm-qt
  970 ?        00:00:00 lxqt-globalkeys
  971 ?        00:00:00 lxqt-notificati
  972 ?        00:00:00 lxqt-panel
  973 ?        00:00:00 lxqt-policykit-
  974 ?        00:00:00 lxqt-runner
  976 ?        00:00:00 gvfsd-fuse
  979 ?        00:00:00 xscreensaver
  990 ?        00:00:00 dbus-daemon
  992 ?        00:00:00 applet.py
 1001 ?        00:00:00 pulseaudio
 1063 ?        00:00:00 gvfsd-trash
 1069 ?        00:00:00 gvfs-udisks2-vo
 1086 ?        00:00:00 gvfs-goa-volume
 1092 ?        00:00:00 gvfs-gphoto2-vo
 1101 ?        00:00:00 gvfs-mtp-volume
 1105 ?        00:00:00 gvfs-afc-volume
 1119 ?        00:00:00 lxqt-powermanag
 1121 ?        00:00:00 qlipper
 1123 ?        00:00:00 nm-tray
 1131 ?        00:00:00 qterminal
 1134 pts/0    00:00:00 bash
 1142 pts/0    00:00:00 ps

Could someone explain it? How to solve it?

Thanks

  • 1
    Is the dbus daemon running? – Rui F Ribeiro Dec 25 '18 at 14:21
  • 1
    Well, I think so. I added a screen to my original post. – Maciek Dec 25 '18 at 14:52
  • 1
    Please don't push screenshot pictures; this makes it harder for people. Instead a cut'n'paste of the contents is preferred. Thanks! – Stephen Harris Dec 25 '18 at 14:57
  • This is not an isolated case. Same symptoms here, trying to test hamster-time-tracker in an lubuntu-18.10 virtualbox. dbus-daemon is running. – ederag Mar 3 at 23:02
0

As noticed by John Little (thanks !), this is related to fcitx

(hamster-cli:4440): GLib-GIO-CRITICAL **: 13:54:40.431: g_dbus_proxy_new: assertion 'G_IS_DBUS_CONNECTION (connection)' failed

purging fcitx-module-dbus removed the symptom. Tested in lubuntu-18.10, default desktop (LXQt).

That's probably https://gitlab.com/fcitx/fcitx/issues/396.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.