2

I run FC 24 (just upgraded from FC 23).

After the upgrade there were some issues with the X server, and so I decided to change from Nvidia proprietary drivers to Nouveau. Everything seems OK, except that I can't get GLX to work. For

glxinfo

I get:

name of display: :0.0
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".

A bunch of times, and then

Error: couldn't find RGB GLX visual or fbconfig

For errors in Xorg.0.log, specifically for

less /var/log/Xorg.0.log |grep EE

I get:

(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    86.925] (EE) Failed to load module "nv" (module does not exist, 0)
[    93.381] (EE) AIGLX error: dlopen of /usr/lib64/dri/nouveau_dri.so failed (/usr/lib64/dri/nouveau_dri.so: undefined symbol: _glapi_check_multithread)
[    93.381] (EE) AIGLX: reverting to software rendering
[    93.389] (EE) AIGLX error: dlopen of /usr/lib64/dri/swrast_dri.so failed (/usr/lib64/dri/swrast_dri.so: undefined symbol: _glapi_check_multithread)
[    93.389] (EE) GLX: could not load software renderer

In Xorg.1.log, there is:

(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   246.220] (EE) module ABI major version (6) doesn't match the server's version (9)
[   246.220] (EE) Failed to load module "glx" (module requirement mismatch, 0)
[   246.221] (EE) Failed to load module "nv" (module does not exist, 0)

I do have mesa-libGL installed.

Any ideas?

P.S.: As a sideshow, there also is something somewhere that still calls the 'nv' module instead of nouveau. But given that there is no xorg.conf anymore, but it's all de-centralized in xorg.conf.d, I can't figure out where that is.

1

Poked around on Rpmfusion and found a few more steps to take, to remove garbage left behind by the NVIDIA installer.

https://rpmfusion.org/Howto/nVidia#Recoverfromnvidia_installer

Namely:

rm -f /usr/lib{,64}/libGL.so.* /usr/lib{,64}/libEGL.so.*
rm -f /usr/lib{,64}/xorg/modules/extensions/libglx.so
dnf reinstall xorg-x11-server-Xorg mesa-libGL mesa-libEGL
mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.saved

The last line was probably not necessary in my case, but the others likely were.

Seems to work now (for example glxgears shows spinning gears).

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.