3

After installing xfce, and all the x packages, it gives me multiple errors after trying to run startx, the first one is:

(EE) AddScreen/ScreenInit failed for driver 0 and then: server terminated with error (1) and then: unable to connect to X server: connection refused

I'm using virtualbox, and this is my first time using arch linux, so I may have done something stupid.

  • 1
    You should explain the steps you did to get to that point (maybe the guide you were following). – migrc Jun 29 '16 at 6:06
  • I was following this guide. Which in turn was following the guide on the wiki. – Vityou Jun 29 '16 at 6:08
1

follow these instructions

try;

1. cleanup

login as user to console

pacman -Q | grep box

sudo pacman -R all your current virtualbox stuff

2. reinstall

sudo pacman -Syy
sudo pacman -S virtualbox-guest-utils

select virtualbox-host-modules-arch

then the most important bit;

sudo systemctl enable vboxservice 
sudo reboot

login then startx

still having issues?

lsmod and check the listed modules from the arch wiki are loaded. especially vboxvideo
uninstall and try again with DKMS

try sudo pacman -R virtualbox-guest-utils and see if xfce will start. if does but the window is static resolution then probably something a miss with the video. ensure you havent installed intel drivers or something as a part of a physical computer install which might be interfering.

still nothing - start digging into the logs. the error message you see will refer to a Xorg.0.log which will be worth a look, and your dmesg for any errors with drivers on boot.

edit:removed unnecessary package.

  • Now is says: Server terminated successfully. – Vityou Jun 29 '16 at 17:22
  • Oh, I had to run startxfce4, I guess now ill have to configure x to run xfce by default. I think the problem was either that I installed intel video drivers or that I didn't install vbox-...-arch. Thanks. – Vityou Jun 29 '16 at 17:25
  • But, the window is static rez – Vityou Jun 29 '16 at 17:27
  • if startx isnt working then "add exec startxfce4 to Xinitrc." here if the windows is static and doesnt resize ensure you lsmod is showing the vboxvideo and check DKMS with your guest utilities isnt installed. – 2114L3 Jun 30 '16 at 10:18
0

I had the same problem. I had to add an Xorg Configuration file. I was configuring an Intel Graphics

/etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf

Section "Device"
    Identifier  "Intel Graphics"
    Driver      "intel"
EndSection

https://wiki.archlinux.org/index.php/intel_graphics#Xorg_configuration

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.