Take the 2-minute tour ×
Unix & Linux Stack Exchange is a question and answer site for users of Linux, FreeBSD and other Un*x-like operating systems.. It's 100% free, no registration required.

I'm not sure what is wrong here but when running fdisk -l I don't get an output, and when running

    fdisk /dev/sdb # I get this
fdisk: unable to open /dev/sdb: No such file or directory

I'm running Ubuntu 12.10 Server
Can someone please tell me what I'm doing wrong? I want to delete /dev/sdb2-3 and just have one partition for sdb
The only thing I've done differently with the setup of this server is use ext4 instead of ext3, I figured the extra speed of ext4 would help since I am using SSDs now

root@sb8:~# ll /dev/sd*
brw-rw---- 1 root disk 8,  1 Nov 23 14:58 /dev/sda1
brw-rw---- 1 root disk 8,  2 Nov 23 14:55 /dev/sda2
brw-rw---- 1 root disk 8, 17 Nov 23 19:20 /dev/sdb1
brw-rw---- 1 root disk 8, 18 Nov 23 15:45 /dev/sdb2
brw-rw---- 1 root disk 8, 19 Nov 23 14:51 /dev/sdb3
brw-rw---- 1 root disk 8, 33 Nov 23 15:47 /dev/sdc1
brw-rw---- 1 root disk 8, 49 Nov 23 15:48 /dev/sdd1

root@sb8:~# cat /proc/partitions
major minor  #blocks  name

   8        0  117220824 sda
   8        1  112096256 sda1
   8        2    5119968 sda2
   8       16  117220824 sdb
   8       17   20971520 sdb1
   8       18   95718400 sdb2
   8       19     526304 sdb3
   8       48 1953514584 sdd
   8       49 1863013655 sdd1
   8       32 1953514584 sdc
   8       33 1863013655 sdc1

root@sb8:~# ll /dev/disk/by-path/
total 8
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Nov 23 15:48 ./
drwxr-xr-x 5 root root 4096 Nov 23 15:42 ../
lrwxrwxrwx 1 root root   10 Nov 23 14:58 pci-0000:00:1f.2-scsi-0:0:0:0-part1 -> ../../sda1
lrwxrwxrwx 1 root root   10 Nov 23 19:20 pci-0000:00:1f.2-scsi-1:0:0:0-part1 -> ../../sdb1
lrwxrwxrwx 1 root root   10 Nov 23 15:45 pci-0000:00:1f.2-scsi-1:0:0:0-part2 -> ../../sdb2
lrwxrwxrwx 1 root root   10 Nov 23 15:47 pci-0000:00:1f.2-scsi-2:0:0:0-part1 -> ../../sdc1
lrwxrwxrwx 1 root root   10 Nov 23 15:48 pci-0000:00:1f.2-scsi-3:0:0:0-part1 -> ../../sdd1

root@sb8:~# df -T /dev
Filesystem     Type 1K-blocks    Used Available Use% Mounted on
/dev/root      ext4 111986032 1993108 104388112   2% /
share|improve this question
2  
There are missing entries in /dev. Have you modified the udev configuration? What's the output of cat /proc/partitions? –  Gilles Nov 23 '12 at 23:49
    
I've added the output to the question, no I haven't modified anything, only installed it today and the first thing I did was try to setup the drives properly –  King Nov 23 '12 at 23:51
1  
That's a weird one. Normally the entries for the whole disk (/dev/sdb, etc.) should be created at the same time as the entries for the partitions. What do you have in /dev/disk/by-path? What's the output of df -T /dev? –  Gilles Nov 24 '12 at 0:03
    
Question updated with those outputs –  King Nov 24 '12 at 0:06
    
Oh, /dev isn't tmpfs. That's bad. Now to figure out why this is happening... I wrote an answer with the low-hanging fruit. If that doesn't help you, post the content of /etc/fstab, and describe what you did by “try to setup the drives properly”. Did you modify files under /etc? under /lib? under /dev? –  Gilles Nov 24 '12 at 0:20
show 2 more comments

1 Answer

up vote 3 down vote accepted

On most non-embedded Linux installations, and many embedded installations, /dev is on a RAM-backed filesystem, not on the root partition. Most current installations have /dev as a tmpfs filesystem, with the udev daemon creating entries when notified by the kernel that some hardware is available. Recent kernel offer the possibility of having /dev mounted as the devtmpfs filesystem, which is directly populated by the kernel.

I think Ubuntu 12.10 still uses udev. Either way, /dev should not be on the root partition (as shown by the output of df /dev), it should be on its own filesystem. Did you accidentally unmount /dev?

The first thing you should try is to reboot: this should mount /dev properly. Before that, check that you haven't added an entry for /dev in /etc/fstab (there should be no line with /dev in the second column).

Even with /dev on the root partition, you can create /dev/sdb by running

cd /dev
sudo MAKEDEV sdb

But not having /dev managed dynamically isn't a stable configuration, you'll run into similar problems for a lot of other hardware.

share|improve this answer
    
there is an entry for /dev in /etc/fstab this: dev /dev devtmpfs rw 0 0 Should I just remove it? –  King Nov 24 '12 at 0:20
    
@King Was it part of the default installation? (I haven't seen any 12.10 installation yet…) If so, leave it there. It hasn't had the effect it should have had. Try mount /dev. Does the problem persist if you reboot? –  Gilles Nov 24 '12 at 0:22
    
I don't know if it was, this is on a remote server, the only configuring I did was setup the root partition size and swap on sda1, before letting the datacenter's automated installation run, I'll try rebooting –  King Nov 24 '12 at 0:26
    
All is the same after a reboot –  King Nov 24 '12 at 0:28
    
Should I just use makedev or is that going to cause issues? –  King Nov 24 '12 at 0:30
show 4 more comments

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.