Sign up ×
Unix & Linux Stack Exchange is a question and answer site for users of Linux, FreeBSD and other Un*x-like operating systems. It's 100% free, no registration required.

I'm using PureFTPd on MacOSX (Snow Leopard, not server version). When trying to access the FTP account from the outside via dyndns (e.g. using the connection always times out the FIRST time. When I try AGAIN in the next few seconds it works.

What is this about?

I have forwarded the ports to my apple router and tried disabling the OSX firewall as well.

share|improve this question

closed as off-topic by Braiam, Anthon, slm, Timo, Zelda Feb 14 '14 at 17:08

This question appears to be off-topic. The users who voted to close gave this specific reason:

  • "Questions describing a problem that can't be reproduced and seemingly went away on its own (or went away when a typo was fixed) are off-topic as they are unlikely to help future readers." – Braiam, Anthon, slm, Timo, Zelda
If this question can be reworded to fit the rules in the help center, please edit the question.

What ports have you forwarded? If it's 21/tcp and you don't have an FTP-aware firewall, you might want to try turning on ‘passive mode’ on your FTP client. –  Alexios Jun 22 '12 at 11:36
I have forwarded 20,21,22 and also 30000-60000 for testing purposes. The FTP Server switches from active to passive mode when logging in: > EPSV * Connect data stream passively < 500 EPSV command not understood * disabling EPSV usage > PASV < 227 Entering Passive Mode –  Dennis Wehrmann Jun 22 '12 at 12:43
Is it possible the device running the FTP server goes to "sleep", and your first connection attempt triggers WOL event, effectively waking the device allowing the subsequent attempts to go through? –  Tim Jun 22 '12 at 13:12
Hi Tim, good idea but that can't be the cause of the problem. I'm testing FTP access while the device is definitely awake. I guess the problem is related to the router / ports but I can't put my finger on it. –  Dennis Wehrmann Jun 25 '12 at 7:04
Is the problem still reproducible? –  Braiam Feb 14 '14 at 16:11

1 Answer 1

Which firmware version do you have on your Airport? Try updating its firmware; there are many people who have reported problems with port forwarding in at least version 7.5.2 that are fixed in the 7.6 series.

share|improve this answer

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.