Take the 2-minute tour ×
Unix & Linux Stack Exchange is a question and answer site for users of Linux, FreeBSD and other Un*x-like operating systems.. It's 100% free, no registration required.

After starting a new session in my Debian Squeeze (6.0.4, always updated) running in a VM (VMWare Workstation) there comes the point in time where the left mouse click stops working, so that I cannot resize windows, bring them to front etc.

Sometimes I can switch window focus with the right click or with right-click and Control key held at the same time, but then it does not work at all.

Keys are accepted. I do not run anything special, just Emacs, Okular, Thunderbird and such stuff.

Unfortunately I cannot give any sequence of events which reliably creates the problem.

Is there a known fix to this problem (my googling efforts were not successful) or do i have to switch to KDE or LXFE?

share|improve this question

4 Answers 4

Try adding the following two lines in your C:\Users\me\AppData\Roaming\VMware\preferences.ini file:

pref.motionGrab = "FALSE"

pref.motionUngrab = "FALSE"

Answer found here

share|improve this answer

[EDIT: I could swear I had some text as intro here; now it's gone, and there was no marker that anyone edited it? Maybe I've triggered some of website's auto-delete by saying "me too" or something :) Anyways, apologies I've forgotten what my intro should have been ... but basically this is what worked on my system]

$ lsusb | grep -i logitech
Bus 003 Device 003: ID 046d:c526 Logitech, Inc. Nano Receiver

# search by ID - make sure it's capital letters (or case insensitive)
#
$ find /sys/devices/ -iname '*046d*'
/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1d.1/usb3/3-1/3-1:1.0/0003:046D:C526.0002
/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1d.1/usb3/3-1/3-1:1.1/0003:046D:C526.0003

# look for all refs to "driver" 
# in /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1d.1/usb3/3-1/
#
$ for ix in $(find /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1d.1/usb3/3-1/ -name '*driver*'); do echo $ix; ls -la $ix; done
/sys/devices/..../usb3/3-1/driver
... 22:31 /sys/devices/..../usb3/3-1/driver -> ../../../../../bus/usb/drivers/usb
/sys/devices/..../usb3/3-1/3-1:1.0/driver
... 22:46 /sys/devices/..../usb3/3-1/3-1:1.0/driver -> ../../../../../../bus/usb/drivers/usbhid
/sys/devices/..../usb3/3-1/3-1:1.0/0003:046D:C526.0002/driver
... 22:46 /sys/devices/..../usb3/3-1/3-1:1.0/0003:046D:C526.0002/driver -> ../../../../../../../bus/hid/drivers/generic-usb
/sys/devices/..../usb3/3-1/3-1:1.1/driver
... 22:46 /sys/devices/..../usb3/3-1/3-1:1.1/driver -> ../../../../../../bus/usb/drivers/usbhid
/sys/devices/..../usb3/3-1/3-1:1.1/0003:046D:C526.0003/driver
... 22:46 /sys/devices/..../usb3/3-1/3-1:1.1/0003:046D:C526.0003/driver -> ../../../../../../../bus/hid/drivers/generic-usb

# list usb drivers given by `lsmod`
#
$ lsmod | grep usb
usbhid                 41704  0 
hid                    77084  1 usbhid
usb_storage            43946  0 

# it must be `usbhid` that is responsible - unload it:
#
$ sudo modprobe -r usbhid

# at this point, the USB wireless mouse wasn't moving 
# the pointer anymore (but touchpad was; also left click
# on touchpad started working here);
# load `usbhid` again
#
$ sudo modprobe usbhid

... and at this point, left click with the wireless USB mouse recovered for me.

share|improve this answer

Make sure you're using the Xorg vmmouse driver, at minimum, or have VMware Tools installed.

share|improve this answer

I have the same issue and have not found a proper fix for this, what I end up doing is modprobe -r psmouse, then modprobe psmouse to get back control.

share|improve this answer
    
This works for me, but there has got to be a better fix. –  radix07 Feb 20 '13 at 16:48

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.