Take the 2-minute tour ×
Unix & Linux Stack Exchange is a question and answer site for users of Linux, FreeBSD and other Un*x-like operating systems.. It's 100% free, no registration required.

I am trying reinstall pacman on my Arch Linux distribution. When I run the configure script "configure.ac", I get a bunch of undefined macros:

error: possibly undefined macro: AM_INIT_AUTOMAKE.
If this token and others are legitimate, please use m4_pattern_allow.
See the autoconf documentation.
error: possibly undefined macro: AC_PROG_LIBTOOL
error: possibly undefined macro: AM_GNU_GETTEXT 
error: possibly undefined macro: AM_GNU_GETTEXT_VERSION
error: possibly undefined macro: AM_CONDITIONAL

Does anyone know what would cause these macros to be undefined? Having come from Ubuntu (where everything just works, and is therefore boring), I don't really know about automake.

share|improve this question
    
Why are you building from source? Why don't you download the packages on another machine, copy them across and extract them to root as per wiki.archlinux.org/index.php/… –  jasonwryan Aug 13 '11 at 4:31
    
It appears that what? Is that the whole sequence of errors? How did you retrieve the source? –  Gilles Aug 13 '11 at 14:24
    
Jason, I do not have pacman on my other machine, and I would rather not download another package manager. Plus if I was not building from source I would not have this wonderful opportunity to learn about M4 and automake. Sorry about the bad edit, I removed it. Yes, that is the whole sequence of errors. I retrieved the source from the ArchLinux website at projects.archlinux.org/pacman.git with wget. –  SirTasty Aug 13 '11 at 20:14
    
configure.ac is not a configure script and is not runnable. –  qdii Apr 24 '13 at 23:19

2 Answers 2

The macros in the error message you posted are defined by automake and libtool; it looks like you need to install those packages.

share|improve this answer
    
Both of those packages are installed, or at least "which automake" and "which libtool" return reasonable results. –  SirTasty Aug 13 '11 at 8:51
1  
@SirTasty Then you probably need to run "autoreconf" as Stéphane suggests. –  Riccardo Murri Aug 13 '11 at 13:51

Try this, maybe it can help:

autoreconf --install

(See the manpage, there is a --force option also)

share|improve this answer
    
cvs program not found; autopoint failed with exit status 1. I am installing cvs from sources, will let you know how it goes. –  SirTasty Aug 13 '11 at 19:41
    
@SirTasty: cvs?? hmm, maybe try to use autoconf and automake directly? –  Stéphane Gimenez Aug 13 '11 at 19:53
    
Autoconf gives me the undefined macro warnings. automake gives me (semicolons separate lines): Makefile.am:2: WANT_DOC does not appear in AM_CONDITIONAL ; Makefile.am: required file ./ChangeLog not found ; configure.ac:57: required file config.h.in not found` –  SirTasty Aug 13 '11 at 20:10
    
I'm not an autotools expert (or fan either). Maybe wait for one to show up… By chance, what about aclocal first? –  Stéphane Gimenez Aug 13 '11 at 20:21

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.