Take the 2-minute tour ×
Unix & Linux Stack Exchange is a question and answer site for users of Linux, FreeBSD and other Un*x-like operating systems.. It's 100% free, no registration required.

Sometimes after I boot up the machine, I get no sound in flash videos. First I didn't know why it was happening, but as I read a few articles here and there, I found out it was because of my USB webcam (logitech) - ALSA was messing something up and didn't know how to handle sound drivers well (so they say). So one of the suggestions I found was to force the (in my case) snd_hda_intel module load before snd_usb_audio module during the boot process. I thought it worked, but after a while the same problem appeared again. If I just unplug the webcam from my computer, sound works perfectly on each boot, but I don't want to get down and insart the cam everytime I need it... Anyone have any suggestions what I should try to fix this?

share|improve this question
    
how do you force the intel module to load before the usb one? also although distro isn't the problem distro might matter because different distro's handle that stuff differently. –  xenoterracide Aug 24 '10 at 14:52
    
I use Arch and I put snd_hda_intel to be the first one in rc.conf (it's a basic conf file in Arch Linux and one of things you can do with rc.conf is that you can set additional modules to load through that) –  pootzko Aug 24 '10 at 15:27
    
do you use pulseaudio? –  Spudd86 Sep 9 '10 at 18:50

1 Answer 1

up vote 1 down vote accepted

You might be able to fix it by creating a ~/.asoundrc see http://alsa.opensrc.org/.asoundrc

Specifically you want the opposite of the case here: http://alsa.opensrc.org/.asoundrc#Default_PCM_device

so aplay -L with out the usb audio in and and asoundrc like this might work:

pcm.!default front:Intel

If your card (Like mine) gets named Intel by alsa just putting that in ~/.asoundrc should work (if you want it to affect stuff that's not run as your UID then put it in /etc/asound.conf)

Oh also none of this really applies if you're using pulseaudio... you need to do different stuff in that case.

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.